ZONGULDAK ÇAYCUMA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK KONFERANSI

Hizmetiçi Eğitim Faaliyeti programında yer alan Demokrasi ve Milli Birlik Konferansının sunumu, İlçemiz Perşembe Filiz Rifat Güpgüpoğlu Anadolu Lisesi müdürü Muhammet ARDIÇ tarafından, İlçemiz Kültür ve Sanat Merkezinde saat 13:00 de öğretmen ve idarecilerin katılımıyla yapıldı.
DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK  KONFERANSI

 

Demokrasinin tanımı yapıldıktan sonra,  Türkiye ve Türklerde demokrasinin gelişimi hakkında bilgi veren Muhammet Ardıç , Türklerde demokrasi tarihinin Orta Asya'dan itibaren var olduğunu bunu Kurultay ve Toy geleneklerinde Kaanların uyguladıklarını söyledi. Kurultaya tüm boy beylerinin katıldıklarını ve devlet işlerinde karar alınırken görüş bildirdiklerini söyledi. Orta Asya'daki bu geleneğin daha sonra Selçuklular ve Osmanlılarda da divan şeklinde geliştiğini, devlet ile ilgili karar alınırken bir danışma usulü olduğunu belirtti. Şimdiki modern anlamda bir demokrasi olmasa da sonuçta demokratik katılım ve uygulamaların ilk Türk devletlerinde olduğunu belirtti.

İslam tarihinde de İlk demokrasi örneklerinin Hz. Peygamberimiz Muhammed(SAV) ölümünden sonra halife seçilmesi ile birlikte görüldüğünü dört halifenin seçimle iş başına geldiğini belirtti. Dört Halifenin ölümü ile birlikte tekrar saltanat sistemine dönüldüğü ve İslam uygarlığının önemli bir avantajı kaçırdıklarını söylendi.

Osmanlı tarihinde III. Selimle birlikte Meşveret meclislerinin kurulduğu, II. Mahmut döneminde Nazırlıkların oluşturulduğu ve Nezaretlerin(Bakanlıkların) kurulduğu belirtildi. Gülhane Hattı Hümayunu Tanzimat Dönemi hakkında kısaca bilgi verildi. Osmanlılarda ilk muhalefet örgütü hakkında bilgi verildi. I. Meşrutiyet dönemi Meşrutiyetin ilanı Meşrutiyetin getirdiği yenilikler hakkında bilgi verildi, Osmanlı Rus savaşı bahane edilerek Meclisi Mebusan'ın kapatıldığı söylendi.

II. Meşrutiyet ve Parlamenter sisteme geçiş , II. Meşrutiyetle birlikte Osmanlı Devletinde demokratik anlamda meydana gelen değişiklikler ,İttihat ve Terakki dönemi olaylarından bahsedildi.

I.Dünya Savaşı Osmanlı Devletinin savaştığı cepheler özellikle Çanakkale Cephesinde yaşananlar ve Türk Milletinin vermiş olduğu mücadele ve Milli birlik hakkında bilgi verildi. Mustafa Kemal'in Çanakkale Savaşı ile birlikte daha çok tanındığı ve Ulusal Kurtuluş savaşının lider adayı olduğu söylendi. Ülkemizin işgal edilmesi zararlı ve yararlı dernekler ve Kuvay-ı Milliye birlikleri hakkında bilgi verildi. Kurulan cemiyetlerde de demokratik bir oluşum olduğu söylendi.

Ulusal Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkması Amasya Genelgesi,   Erzurum ve Sivas Kongreleri hakkında bilgi verildi. Amasya Genelgesinde Millet egemenliğine geçileceğinin üstü kapalı olarak belirtildiği anlatıldı. Erzurum Kongresinde ve Sivas Kongresinde Temsilciler Meclisinin oluşturulduğu ve Temsilciler Meclisinin bir  Hükümet gibi çalıştığı belirtildi.

Son Osmanlı Mebusan Meclisinin toplanması ve Misak-ı Milli kararları hakkında bilgi verildi.23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ve Millet Egemenliğine geçicin önemi ve 1921 Anayasası hakkında bilgi verildi.

Ulusal Kurtuluş Savaşı, cepheler Kurtuluş Savaşı'ında Türk Milletinin gösterdiği milli birlik ve beraberliğe, yapmış olduğu fedakarlığa değinildi.

Cumhuriyete giden yolda Saltanat'ın  ve Halifeliğin kaldırılması hakkında bilgi verildi. 29 Ekim 1923 Cumhuriyet'in ilanı ve Cumhuriyetin ülkemiz adına neler getirdiği anlatıldı. Cumhuriyet yönetimi ve önemi hakkında bilgi verildi.

Cumhuriyet dönemi çok partili döneme geçiş çalışmaları ilk Muhalefet partisi ve kurulan diğer muhalefet partileri ve önemli olaylar hakkında bilgiler verildi.

Tek partili dönem 1946 çok partili döneme geçiş çalışmaları 1950 seçimleri ve Demokrat parti dönemi olayları 1960 İhtilali hakkında bilgi ve 1961 Anayasası hakkında bilgi verildi.

1960-1970-1980 olayları önemli gelişmeler hakkında bilgiler verildi.1980 İhtilali ve 1982 Anayasası ve Türkiyede demokratikleşme çabaları ve seçimler hakkında bilgi verildi.2002 seçimleri ve siyasal gelişmeler hakkında bilgi verildi.

15 Temmuz süreci ve Paralel yapı zararları hakkında bilgi verildi.15 Temmuzda Türk Milletinin paralel yapıya karşı gösterdiği ruh, mücadele azmi ve tarihte görülmemiş bir meydan nöbetleri birlik ve beraberlik hakkında bilgi verildi.

Bir daha böyle bir  musibetin tekrarlanmaması dileğiyle konferans sona erdi.

 

10-09-201910-09-201910-09-201910-09-2019

Hükümet Konağı. Kat 2 Çaycuma / Zonguldak - 0 (372) 615 10 26 615 50 58

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.